هیئت از وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه (روز گذشته) به منطقه کردستان عراق سفر و با مسئولان آن دیدار کرد.
یک منبع آگاه اعلام کرد که این هیئت حامل پیامی از سوی «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا برای «مسعود بارزانی» رهبر حزب دموکراتیک کردستان و رهبران حزب اتحادیه میهنی کردستان بوده است.
این منبع به پایگاه خبری «رأی الیوم» گفت که در این پیام آمده بود که «کُردها باید موضع خود را مشخص و تعامل سیاسی و تجاری با ایران را متوقف کنند».
به گفته منبع مذکور، در این پیام آمده است که تعامل سیاسی و تجاری با ایران، به ضرر منافع منطقه کردستان عراق است؛ «به ویژه اینکه آمریکا از [نیروهای نظامی موسوم به] «پیشمرگه» حمایت نظامی و مالی میکند».
وی در پایان تأکید کرد که رهبران کُرد در وضعیت دشواری قرار گرفتهاند؛ خاصه اینکه «ایران نفوذ زیادی به ویژه در مناطق تحت سیطره اتحادیه میهنی در سلیمانیه و حلبچه دارد».
«قباد طالبانی» معاون نخست وزیر منطقه کردستان عراق روز گذشته با این هیئت آمریکایی مسائل مختلف از جمله روابط بین اربیل و بغداد را بررسی کرد.
دفتر اطلاعرسانی طالبانی امروز جمعه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «هیئت آمریکایی حامی تحکیم، توسعه و بهبود روابط بین کردستان و بغداد است».
در این بیانیه آمده است که در دیدار مذکور، «جودی هود» کاردار آمریکا در عراق، ژنرال «پل لاکامیرا» فرمانده کل نیروهای ائتلاف موسوم به ضد داعش به رهبری آمریکا در سوریه و عراق و «استیون ویگن» سرکنسول آمریکا در کردستان حضور داشتهاند.
پامپئو سهشنبه هفته جاری در سفری از پیش تعیین نشده، به بغداد سفر و با «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر و «برهم صالح» رئیس جمهور عراق دیدار کرد.
عبدالمهدی تأکید کرد که همچنان خواستار ادامه روابط با جمهوری اسلامی ایران است؛ کما اینکه در دیدار با سفرای اتحادیه اروپا شامگاه پنجشنبه تصریح کرد که عراق بخشی از سیستم تحریم علیه تهران نخواهد بود.
یک منبع آگاه نیز فحوای دیدار صالح و پامپئو اعلام کرد که طرفین تمدید معافیتهای عراق از تحریمهای آمریکا علیه ایران را تأیید کردند.
آمریکا سال گذشته در یک اقدام یکجانبه از توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران خارج شد و چندی پیش نیز اعلام کرد که هیچ کشوری حق ندارد از ایران نفت خریداری کند؛ اقدامی که واکنشهای منفی بسیاری به همراه داشت و برخی کشورها از جمله چین این مسئله را رد کردند.
والاستریت ژورنال: اروپا عملا کاری از دستش برای ایران بر نمی آید
نشریه «والاستریت ژورنال» در یادداشتی به قلم «لارنس نورمن» خبرنگار حاضر در مقر اتحادیه اروپا، به بررسی مهلت ۶۰ روزه ایران به کشورهای اروپایی برای اجرای الزامات بانکی و نفتی و همچنین رد این اولتیماتوم از سوی اتحادیه اروپا پرداخته و نوشت که این سازمان گزینههای محدودی برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دارد.
در ابتدای این یادداشت با بیان اینکه ضربالاجل ایران باعث محدود شدن گزینههای اروپا برای حفظ توافق شده، آمده است: «مخصوصا بعد از اینکه ماهها اقدامات اتحادیه اروپا برای تسهیل تحریمهای آمریکا به جایی نرسیده است. شاید اروپا بهزودی با انتخاب دشواری روبهرو شود. اگر سران نتوانند عواید اقتصادی کافی برای مجاب کردن ایران به تبعیت از توافق فراهم کنند، مجبور خواهند بود تا تصمیم بگیرند که با احیای تحریمهای اروپا توافق را نابود کنند».
والاستریت ژورنال ضمن اشاره به برخی اقدامات اتحادیه اروپا و سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا برای تدوین سازوکاری جهت عبور از تحریمهای آمریکا علیه ایران، مینویسد: «این اقدامات اما درپی افزایش فشارهای اقتصادی دولت ترامپ بر ایران و اجبار شرکتهای خارجی به انتخاب بین روابط با ایران یا از دست دادن دسترسی به بازار مالی آمریکا، دشوارتر شد».
به گفته مقامات اروپایی، ایران از حدود یک سال پیش به این اتحادیه فشار میآورده تا میزان صادرات نفت را به سطح یک سال پیش و قبل از خروج آمریکا از برجام برگرداند. با این حال اما به گفته «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، اروپا فقط اظهارات خوبی بهزبان آورد اما در عمل هیچ اتفاقی نیافتاد.
این نشریه آمریکایی ضمن اشاره به تمرکز اقدامات اروپا بر ایجاد کانال ویژه برای تعاملات مالی با ایران (اینستکس) ادامه داد: «فعلا، آمریکا هیچ گام تحریمی علیه اعضای آن برنداشته است. اما هیچ تراکنشی نیز تحت این ساختار جدید انجام نشده است. مقامات اروپایی امیدوار هستند که اولین تراکنش (ذیل اینستکس) در ۶۰ روز آینده انجام شود و ایران را از برداشتن گام بزرگتر برای شکستن توافق هستهای منصرف کند».
والاستریت ژورنال با بیان اینکه واردات نفت اروپا از ایران به دلیل تحریمهای آمریکا به صفر رسیده، نوشت: «علیرغم باقیماندن موانع اصلی، مقامات اروپایی و ایرانی بهدنبال شکلی از تراکنش برای خرید نفت هستند. با این حال هیچکدام از این اقدامات حتی به برقراری مجدد روابط تجاری (آزاد) ذیل توافق هستهای نزدیک هم نشده است».
روز گذشته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه وزرای خارجه سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا با صدور بیانیهای مشترک در واکنش به ضربالاجل ۶۰ روزه ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی اروپا، اعلام کرد که هیچ ضربالاجلی را از سوی تهران نمیپذیرد.
این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا شامگاه پنجشنبه با صدور دستوری اجرایی، تحریمهای جدیدی را علیه صادرات فلزات ایران از جمله آهن، فولاد، آلومینیوم و مس اعمال کرد .
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸) با صدور بیانیهای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقیمانده در توافق ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند .
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز پس از این بیانیه، ضمن تاکید بر اینکه اقدامات مذکور در چهارچوب برجام است، درصفحه شخصی توئیتر خود خطاب به اروپاییها نوشت: «بعد از یک سال صبر، ایران اقداماتی را که آمریکا اجرای آنها را غیرممکن کرده بود، متوقف کرد… اتحادیه اروپا و گروه ۳+۲ (فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین) برای تغییر این وضعیت، فرصت رو به اتمامی دارد».
حدود یک سال پیش بود (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) که دولت آمریکا به دستور ترامپ، از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد.
البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریمها یا محدودیتهای جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. لازم بهذکر است که آمریکا در پیشبرد این اهداف خصمانه خود تنها نبوده و اتحادیه اروپا نیز با اقدامات ضد ایرانی تقریبا مشابهی، واشنگتن را همراه کرده است
نشست غیرمعمول امنیتی در سازمان سیا درباره ایران
به نقل از ان بی سی نیوز، یک نشست ویژه سطح بالا هفته گذشته در مقر سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) برای بحث در خصوص ایران برگزار شده است.
در این نشست که «بسیار غیرمعمول» توصیف شده جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید ریاست آن را بر عهده داشته است. دیگر حاضران در این نشست مایک پامپئو وزیر خارجه، پاتریک شاناهان سرپرست وزیر دفاع، دن کوتس مدیر اطلاعات ملی، جینا هاسپل مدیر سیا و جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بوده اند.
ان بی سی نیوز نوشته است 6 مقام کنونی دولت آمریکا در ساعت 7 صبح دوشنبه نهم اردیبهشت در ساختمان مرکزی سیا در ویرجینیا جلسهای به ریاست بولتون برگزار کردند.
اینگونه نشستهای سطح بالای امنیتی معمولا در کاخ سفید برگزار میشود و به طور کلی حضور مقاماتی چون بولتون یا اعضای کابینه مانند پامپئو در نشستهای سازمان سیا بسیار نادر است.
ان بی سی نیوز همچنین اعلام کرده با شورای امنیت ملی آمریکا درباره محتوای نشست نهم اردیبهشت تماس حاصل کرده اما سخنگوی شورا از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است.
پس از زورگیری آمریکا: رهبری کره شمالی به ارتش این کشور دستور آماده باش کامل جنگی داد
به دنبال زورگیری و مصادره کشتی باری کره شمالی از سوی آمریکایی ها، رهبر این کشور دستور آماده باش کامل جنگی به ارتش این کشور داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، کیم جونگ اون رهبر کره شمالی امروز جمعه به ارتش این کشور دستور داد که به توان جنگی بیافزاید و در آماده باش کاملی جنگی باشند.
به دنبال مصادره کشتی باری کره شمالی از سوی آمریکا رهبر کره شمالی از ارتش این کشور خواست که در آماده باش جنگی کامل باشند.
بر اساس گزارش خبرگزاری کره شمالی؛ کیم جونگ اون بر ضرورت تقوت توان واحدهای دفاعی تاکید کرده است و اینکه برای اجرای مأموریتهای جنگی در آماده باش کامل باشند و در حالت آماده باش جنگی کامل برای هر رویداد ناگهانی به سر برند.
کیم گفت: سلامت و امنیت واقعی کره شمالی فقط با قدرتی که توان دفاع از حاکمیت آنرا داشته باشد تضمین میشود.
این در شرایطی که کشتی ۱۷ هزار تنی کره شمالی که سال گذشته به دلیل حمل زغال سنگ در اندونزی متوقف شده بود، روز گذشته از سوی آمریکا مصادره شد.
واشنگتن سال گذشته با ادعای نقض قوانین از سوی این کشتی، خواستار اقدام قضائی علیه آن شده بود.
بر این اساس وزارت دادگستری آمریکا با این استدلال که بانکهای آمریکایی هزینه نگهداری و تجهیز این کشتی را داده اند، مالکیت آن را به این کشور واگذار کرد.
بنا بر یک رویه قضائی در آمریکا، مالکیت کشتیها و قایقهای قاچاقچیان در صورت ضبط از سوی آمریکا، با حکم دادگستری به این کشور منتقل میشود.
دو شرکت بزرگ چینی خرید نفت از ایران را متوقف کردند
دو شرکت پتروشیمی چین (سینوپک) و شرکت ملی نفت چین (CNPC)، از خرید نفت ایران امتناع کردند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از رویترز، شرکت پتروشیمی چین (سینوپک) و شرکت ملی نفت چین (CNPC)، پالایشگرهای بزرگ دولتی این کشور، بعد از اینکه آمریکا به خاطر ایجاد فشار مضاعف بر ایران از تمدید معافیت های نفتی ایران خودداری کرد، از خرید نفت ایران برای تحویل در ماه مه امتناع کردند.
آمریکا که در ماه نوامبر به برخی از کشورها معافیت های نفتی داده بود، اعلام کرده است که دیگر هیچ گونه معافیتی به خریداران نفت ایران نمی دهد.
طبق آمار گمرکی چین، این کشور بزرگترین مشتری نفت ایران با واردات 475،000 بشکه در روز در سه ماهه اول سال جاری است. دو منبع مطلع در اینباره اعلام کردند که این دو شرکت بزرگ چینی از ترس تحریم های آمریکا و قطع دسترسی به سیستم مالی بازار جهانی از خرید نفت ایران در ماه مه خودداری کردند.
آمریکا نوامبر سال گذشته که دور دوم تحریمها آغاز شد برای هشت خریدار اصلی نفت و گاز ایران (شامل کشورهای چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه، تایوان، ایتالیا و یونان) یک معافیت شش ماهه، به شرط کاهش واردات قائل شد. دوره این معافیت ابتدای ماه مه خاتمه یافت و واشنگتن تمدید آن را منتفی اعلام کرده است. این امر باعث شده که واردکنندگان نفت ایران زیر فشار قرار گرفتهاند تا خرید نفت از ایران را متوقف کنند.
واکنش وزیر خارجه پیشین آمریکا به ادعای ارتباط وی با ایرانیان
درباره ارتباط وی با ایرانیها گفت: «تمام چیزهایی که امروز رئیس جمهور ترامپ گفت اشتباه است. ختم کلام.»
به گزارش اسپوتنیک به نقل از تسنیم، سخنگوی جان کری که با شبکه خبری سی ان ان گفتوگو میکرد افزود: «او درباره واقعیتها، در اشتباه است. درباره قانون در اشتباه است و غمانگیز اینکه درباره نحوه استفاده از دیپلماسی برای امنیت آمریکا هم در اشتباه است.»
دونالد ترامپ روز پنجشنبه در سخنرانی خود در کاخ سفید گفت: «دوست دارم ایرانیها با من تماس بگیرند اما جان کری با آنها خیلی صحبت میکند و به آنها میگوید که با من تماس نگیرند. (کری) ملاقاتهای زیادی با ایرانیها داشته است و به آنها میگوید که چه کار کنند.»
ترامپ خواستار تعقیب قضایی جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دولت پیشین به دلیل نقض قانون لوگان شد.
بر اساس قانون لوگان هر شهروند یا مقام غیرمسئول آمریکایی، اگر با کشور متخاصم بدون اجازه مقامات ایالات متحده رابطه برقرارکند مجرم محسوب میشود.
پیش از این هم آقای ترامپ در توئیتی، جان کری را متهم به نقض قانون لوگان کرده بود و نوشت: «جان کری و دیگر افرادی که به او کمک کردند تا آمریکا وارد یک توافق بد هستهای با ایران شود، به ایران توصیههای خیلی بدی کردهاند. آیا این نقض بزرگ قانون لوگان نیست؟»
جان کری نقش مهمی را در به سرانجام رساندن مذاکرات و دستیابی به توافق هستهای با ایران در سال 2015 بر عهده داشت.
توافق هستهای که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، سال 2015 میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. برپایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درماه مه سال 2018 از برجام خارج شد. به دنبال آن وی احیای تحریم های گذشته و وضع تحریم های مکمل علیه ایران را اعلام کرد و افزود کشورهایی که با ایران به همکاری تجاری ادامه بدهند نیز شامل تحریم خواهند شد.
روابط امریکا و ایران پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ تیره تر شده است. رئیس جمهور امریکا ایران را به برهم زدن ثبات در منطقه و حمایت از تروریسم جهانی متهم می کنند. رهبران ایران در پاسخ ضمن رد این اتهامات قول داده اند در برابر فشار واشنگتن تسلیم نشده و به دنبال کردن خط مشی سیاسی مستقل خود ادامه دهند.
یکی از معاونان رهبر کودتاچیان ونزوئلا به کلمبیا گریخت
«لوئیز فلوریدو» یکی از معاونان رهبر کودتاچیان ونزوئلا بامداد شنبه اعلام کرد که از این کشور گریخته و به کلمبیا پناهنده شده است.
فلوریدو که چندی پیش از سوی دیوان عالی ونزوئلا به جرم همکاری با «خوان گوایدو» رهبر کودتاچیان ونزوئلا در طراحی کودتا علیه دولت قانونی این کشور برایش حکم جلب صادر شده بود، با انتشار کلیپ ویدئویی از خودش گفت که اکنون در کلمبیا بهسر میبرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» دادگاه ونزوئلا چندی پیش در حکمی، فلوریدو و شش نماینده دیگر در مجمع ملی ونزوئلا را به جرم فعالیت علیه امنیت ملی، شرکت در راهپیماییهای غیرقانونی و همکاری در کودتای نافرجام علیه مادورو از مصونیت قانونی خود سلب کرد.
یکی از این نمایندهها، «ادگار زامبرانو» دیگر معاون گوایدو در مجمع ملی ونزوئلا بود که دو روز پیش توسط نیروهای امنیتی این کشور بازداشت و به مقر سازمان اطلاعات ونزوئلا منتقل شد.
صفحه شخصی توئیتر زامبرانو بامداد پنجشنبه گفته بود که نیروهای سرویس اطلاعات ملی بولیوار (SEBIN) بعد از اینکه به او اجازه ندادند از خودرو پیاده شود، با استفاده از کامیون یدککش وی و ماشین را با هم به مقر این سازمان در کاراکاس منتقل کردند.
صبح روز جمعه نیز دیوان عالی ونزوئلا دستور داد که زامبرانو تا زمان برگزاری جلسه محاکمه، به جرم خیانت، توطئهچینی و تحریک افکار عمومی در بازداشت بهسر ببرد.
این در حالی است که «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در تاریخ ۱۶ اردیبهشت با هشدار به نیروهای خارجی برای ترک ونزوئلا، گفت که احتمال اقدام نظامی واشنگتن و متحدانش در این کشور وجود دارد.
بهمنماه سال گذشته، گوایدوی خائن که ریاست مجمع ملی این کشور را برعهده داشت، با حمایتهای امپریالیسم آمریکا ضمن بهراه انداختن آشوب و اعتراض علیه دولت مادورو، خود را بدستور ترامپ رئیسجمهور موقت این کشور خواند و اخیرا سعی کرد علیه دولت قانونی ونزوئلا کودتا کند. ترامپ نیز به دنبال این اقدام گوایدو، او را رئیس جمهور موقت ونزوئلا به رسمیت شناخت و در مقابل، مادورو را رئیس جمهور غیرقانونی خواند.
همزمان با حمایت برخی کشورهای امپریالیستی از جمله آمریکا، کانادا، آلمان، برزیل و اروگوئه از تلاش رئیس مجمع ملی ونزوئلا برای کودتا در این کشور، ترکیه، ایران، روسیه و مکزیک این اقدام را محکوم و از مادورو اعلام حمایت کردند.
از سال ۲۰۱۷ و به دنبال تشدید بحران سیاسی در ونزوئلا بین اپوزیسیون و رئیسجمهور این کشور، اختلافات بین مادورو و مجمع ملی (کنگره) که اکثریت آن در دست مخالفان است، بالا گرفته و تشدید این اختلافات سبب اقدام دولت در برگزاری انتخابات برای تشکیل «مجلس موسسان قانون اساسی» در سال ۲۰۱۷ شد.
تلاش واشنگتن برای کنار زدن دولت قانونی کاراکاس در حالی صورت میگیرد که مردم ونزوئلا در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ با شرکت در انتخابات ریاستجمهوری، بار دیگر مادورو را به ریاستجمهوری این کشور انتخاب کردند.
مرگ بیش از ۵۰ پناهجو در سواحل تونس
شبکه تلویزیونی الجزیره به نقل از خبرگزاری تونس اعلام کرد ۵۴ پناهجو در سواحل تونس غرق شدند. ۱۶ نفر از پناهجویان نجات داده شده اند.
نظر شما در مورد این نوشته چه بود؟