گزارشی از تظاهرات: « جمعه ها برای آینده»
گام های نخستین برای ساختن دنیائی بهتر
هیچ سیاره جایگزینی نداریم
گرتا تنبرگ یک دانشآموز متولد سال ۲۰۰۳ است که یک روز جمعه در سال ۲۰۱۸ به این نتیجه رسید که مدرسه رفتن دیگر برایش بیفایده است و رفت جلوی پارلمان سوئد بست نشست. استدلالش هم این بود که تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین آنقدر اضطراری هستند که دیگر با ادامه این وضع آیندهای نیست که من بخواهم در آن ادامه تحصیل بدهم یا حتی دانشمند محیط زیست بشوم. میگوید دانشمندانی که بهترین ثمره همان مدرسه و نظام آموزشی بودند کشف کردند که علت #گرمایش_زمین چیست و راهحلش را هم گفتند و هشدار دادهاند که فقط ده یازده سال دیگر (۲۰۳۰ ) با این وضع افزایش میانگین دمای جهان از ۱.۵ درجه سلسیوس میگذرد. طبق گزارش علمی سازمان ملل اگر افزایش میانگین دمای جهان (نسبت به آغاز انقلاب صنعتی ) به ۲ درجه برسد تبعات فاجعهآمیزی بر کره زمین و حیات گونههای مختلف خواهد داشت. گرتا تبدیل به نماد مبارزه با #تغییرات_اقلیمی و کاهش گازهای گلخانهای شد. حالا در شهرهای مختلف دنیا جمعههایی به نام «جمعهها برای آینده» به راهپیمایی برای حفظ محیط زیست اختصاص یافته.
حرکتی که این دختر ۱۶ ساله سوئدی با اعتصاب در مقابل پارلمان سوئد پایه گذاری کرد امروز با عنوان «جمعه ها برای آینده» یک جنبش جهانی شده است. دانش آموزان در بیش از ۱۲۰۰ شهر بزرگ جهان، با ترک کلاس های درس و سازمان دادن تظاهرات با شعار « ما با صدای رسا در خیابان هستیم چونکه آینده ما را می دزدید » به مقابله با سرمایه داران و سیاستمداران فاسد که بخاطر کسب ابرسود و باقی ماندن در قدرت محیط زیست را تخریب می کنند، برخاسته اند.
این دانشآموزان به مثابه نماینده گان نسل آینده سازاهستند که بعداز فرو ریختن دیوار برلین و فروپاشی کشور شوراها به وعده های سر خرمن سیاست مداران دنباله رو نئوکان ها اعتقاد ندارند. و از موعظه روشنفکران اخته شده، بیزار هستند.
در شرایطی که رهبران فاسد جهان سرمایه داری و در راس همه آنها ترامپ رئیس جمهور امریکا با وقاحت تمام منکر افزایش گازهای گلخانه ائی، سوراخ شدن لایه اوزون و تغییرات اقلیمی می شوند.
هزاران دانشآموز در سراسر جهان برای حفاظت از محیط زیست تظاهرات «جمعهها برای آینده » را سازمان می دهند.
تظاهرات «جمعهها برای آینده « در سراسر جهان موافقان و مخالفان زیادی دارد.
مخالفان تظاهرات «جمعهها برای آینده » حرکت دانش آموزان را محکوم می کنند و می گویند: از دانش آموزان نه باید استفاده ابزاری کرد . وظیفه دانش آموز رفتن به مدرسه است. حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» هم این جنبش را «سوء استفاده سیاسی از کودکان» خوانده است. رهبر حزب لیبرالهای آلمان هم معتقد است، دانشآموزان دنبال فرصتی برای گریز از کلاس درس هستند. در مجموع شبکه های طرفدار سرمایه داری علیه دانش آموزان فعال و سازمان دهندگان پروژه «جمعه ها برای آینده» پرونده سازی می کنند. در مقابل حامیان این دانشآموزان -از جمله بسیاری از والدین- معتقدند علاقمندی نوجوانان در این سن، به آنچه پیرامون آنها میگذرد و تلاش آنها برای تأثیرگذاری بر سیاست و شرکت در چنین تجمعاتی، آنها در آینده را به شهروندان مسئولتر تبدیل خواهد کرد. دانش آموزان به مخالفان می گویند: «غبیت از کلاس درس را جبران میکنیم،…»، آنها نظر و توجه مخالفان و یا تماشا گران را به افزایش سطح آب دریاها در پی گرمایش زمین و آبشدن یخهای قطب شمال که پیامد آن به زیر آب رفتن بخش هائی از کره زمین و کشته شدن بیشماری از انسان ها، از بین رفتن هزاران گونه ی گیاهی، حیوانی و تخریب محیط زیست در کره زمین است را با سردادن شعارهایی مانند «هیچ سیاره جایگزینی نداریم»، «همراه ما شو یا بعد شناور شو» جلب می کنند.
دراثر پیگیری واستمرار برگزاری تظاهرات جمعه ها … این حرکت آینده سازان به جنبشی جهانی برای ساختن دنیای بهتر تبدیل شده است. و شعار«اعتصاب در مدرسه ، اعتصاب در کارخانه این است جواب ما به سیاست شما» در شبکههای اجتماعی بازتاب گسترده دارد.
از این منظر در حرکت جهانی تظاهرات « جمعه ها برای آینده » پتانسیل بسیاری نهفته است . آنچه که در گام اول رقم زده شده تغییر گفتمان در مدارس از صحبت های معمولی از قبیل مهمانی های اخر هفته و… جوانان به اتفاقات و شنیده ها در تظاهرت روز جمعه و… دومین گام گرایش عمومی هزاران دانش آموز در پهنه ای به وسعت کره زمین به شیوه تفکر کار جمعی برای رسیدن به اهداف سیاسی و اجتماعی است.
حسین بهادری
نظر شما در مورد این نوشته چه بود؟