به گزارش پایگاه خبری تحلیلی 24، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیروز در نشست جی 20 اوزاکای ژاپن و در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد: اردوغان مرد سرسختی است. اما من میتوانم با او کار کنم. او 65 هزار نفر نیرو در مرز سوریه جمع کرده بود و میخواست کردها را از روی نقشه پاک کند، اما من اجازه ندادم چنین اقدامی انجام دهد.
وی در ادامه افزود: ترکها جنگجو هستند و ترکیه ارتش بزرگی دارد. آنان به یک سامانه دفاعی خوب احتیاج داشتند، اما متاسفانه در دوران اوباما آنها را سر کار گذاشتند و در مقابل خواستههای ترکیه با تعلل و بیاعتنایی برخورد کردند و آنها هم ناچار شدند سامانه موشکی را از جای دیگری بخرند.
ترامپ همچنین گفت: حالا کارخانه هواپیماسازی ما میگوید٬ هواپیماهای اف 35 با سامانه اس 400 مشکل دارد. من فکر میکنم الان این مساله از هر نظر یک مساله پیچیده است. حالا من این حرفها را میزنم و شما فردا تیتر میزنید که ترامپ ترکیه را دوست دارد و به جای منافع آمریکا٬ از ترکیه جانبداری میکند. خیر چنین نیست. شما دیدید که من مساله سخت بازگرداندن کشیش برونسون را حل کردم.
اغلب روزنامههای امروز ترکیه در اشاره به دیدار دیروز ترامپ و اردوغان در حاشیه نشست جی 20 این نشست را مثبت ارزیابی کردهاند اما هنوز هم تصمیم نهایی آمریکا درباره اس 400 و اف 35 اعلام نشده است.
ونزوئلاییها سخنرانی «خوان گوایدو»، رهبر کودتای آمریکائی و مخالفان ضد دولتی را لغو کردند.
گفته شده گوایدو در حال ورود به کلیسای کاتولیک پیتر مقدس در شهر بندری لاگوایرا بود که با جمعی از طرفداران دولت مواجه شد.
گوایدو پیش از ورود به کلیسایی که قرار بود در آن سخنرانی کند، از سوی یک زن خطاب قرار گرفت و آن زن به او فریاد زد «خائن» و دیگران نیز محافظان وی را هل دادند.
قرار بوده است که خوان گوایدو در این مراسم سخنرانی کند اما این برنامه بخاطر حضور مخالفان وی لغو شد.
اوضاع ونزوئلا از زمستان سال گذشته که خوان گوایدو خود را رئیس جمهور موقت و رهبر مخالفان ضد دولتی خواند، ناآرام است.
آمریکا و برخی کشورهای غربی از گوایدو در مقابل دولت قانونی و منتخب نیکولاس مادورو حمایت میکنند.
بخوانید و بخندید
دلالان با ترفندی جدید برای کلاهبرداری از واردکنندگان، دام خطرناکی این بار در «نیما» گستراندهاند و اکنون پرونده حدود۵۰ واردکننده رسمی مالباخته، منتظر تصمیم رئیس کل بانک مرکزی و وزیر صمت است.
به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، مکانیزمهای غیرشفاف و رانتی، امضاهای طلایی و بروکراسیهای پیچیده دولتی در کنار سوءمدیریت و عدم نظارت بر چگونگی اجرای برخی سیاستهای ارزی سبب شده تا بساط سوءاستفاده به خصوص از سوی دارندگان امضاهای طلایی در بدنه دولت، همچنان گسترده باشد و هر روز بخشی از آن نمایان شود.
حالا هم، دلالان با ترفندی جدید برای کلاهبرداری از واردکنندگان، دام خطرناکی این بار در سامانه «نیما» گستراندهاند و اکنون پرونده حدود ۵۰ واردکننده رسمی مالباخته که ارزش مبلغ ریالی واریزی آنها به سامانه نیما، به حدود ۵۰۰ میلیارد تومان میرسد، منتظر تصمیم عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی و رضا رحمانی، وزیر صمت است.
جزئیات تخلف چند صد میلیاردی صرافان در سامانه نیما!
داستان از تقاضاهایی شروع شد که از سوی واردکنندگان رسمی که اتفاقاً بسیاری از آنها تولیدکننده نیز هستند، اردیبهشت ماه امسال در سامانه نیما بارگذاری شد و واردکنندگان یکی پس از دیگری برای دریافت ارز از سامانه اقدام کردند. طبق قانون تمامی واردکنندگان مکلف هستند برای تأمین ارز برای واردات رسمی خود، یا رسماً از طریق سامانه نیما اقدام کنند یا اینکه از کوتاژهای صادراتی صادرکنندگان استفاده کرده و مطابق با ضوابط بانک مرکزی و البته با اختلاف نرخ دو تا سه هزار تومانی از سامانه نیما، تأمین ارز خود را به صادرکنندگان بسپارند.
در واقع، مکانیزم سامانه نیما این گونه است که واردکننده میزان ارز دریافتی و نوع آن را در سامانه نیما به عنوان یک سفارش بارگذاری کرده و پس از آن، منتظر پاسخگویی از سوی صرافان میماند. در این میان صرافان نیز بسته به میزان ارزی که در اختیار دارند، میتوانند تقاضاهای واردکنندگان را پاسخ داده و نسبت به تأمین آن اقدام کنند؛ اما پیش از آن باید نسبت به داشتن میزان ارز مورد نیاز برای قفل کردن یک سفارش وارداتی، اطمینان حاصل نمایند.
البته مکانیزم سامانه نیما به گونهای طراحی نشده تا واردکننده از صحت ادعای صراف مبنی بر تأمین ارز درخواستی وی، اطمینان حاصل نماید؛ بنابراین واردکننده با اطمینانی که نسبت به این سامانه حاکمیتی دارد، نسبت به واریز وجه ریالی متناسب با خرید ارزی خود به حساب صرافی اقدام میکند.
«خالی فروشی» برخی صرافیها در سامانه نیما
اما در این میان اتفاقی که در یک پرونده تخلف یک صرافی در سامانه نیما رخ داده، بعد دیگری هم دارد و آن اینکه، علیرغم اینکه تصور عمومی مبنی بر این است که صرافیهای حاضر در سامانه نیما از فیلتر بانک مرکزی عبور کرده و نظارتهای لازم بر فرآیند عملیاتی آنها در این سامانه صورت میگیرد، اما گویا این اتفاق رخ نداده و صرافیها در سامانه نیما با اشتهایی کاذب، نسبت به پذیرش پروندههای واردکنندگان اقدام کرده و دور از چشم نظارتی سیاستگذار، اقدام به اقداماتی میکنند که در عمل، به نوعی «خالیفروشی» از سوی صرافیها مشهور است.
به این معنا که یک صرافی بدون اینکه ارز در اختیار داشته باشد، میتواند نسبت به پذیرش تعداد بالایی درخواست واردکنندگان، به طور غیرواقعی اظهار کند که ارز مورد نیاز برای اختصاص به آنها را در اختیار دارد و بنابراین واردکننده باید ریال معادل ارز درخواستی را به حساب او واریز نمایند؛ در حالی که عملاً نه تنها صراف این ارز را در اختیار ندارد، بلکه بنیه و توان او هم اجازه چنین مراودات کلانی را در حوزه ارزی نمیدهد و این درست نقطهای که یکی از باگهای عمده سامانه نیما به شمار میرود، علیرغم اینکه نفس راهاندازی این سامانه یکی از توفیقات مهم بانک مرکزی به شمار رفته و به نوعی توانسته نمایی از دخل و خرج ارزی کشور را ارائه دهد و همچنان باید با قدرت و قوت به کار خود ادامه دهد، مشروط به اینکه باگهای آن برطرف شده و منافذی که به بازیگران این سامانه اجازه تخلف میدهد، به طور کامل با سیاستهای جدی پوشانده شود.
اما اتفاق بدتر زمانی در سامانه نیما رخ میدهد که صلاحیت و صحت ادعای عرضهکنندگان ارز در این سامانه مشخص نیست. در پرونده تخلف چند صد میلیاردی صرافان در سامانه نیما، فردی که به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی در سامانه نیما وارد شده و تقاضای فروش ارز خود را به ثبت میرساند، گویا از سوی بانک مرکزی یا دستگاههای دولتی دیگر اعتبار سنجی نشده و صرف ثبت یک ادعا مبنی بر داشتن مقدار مشخصی ارز، به عضویت در این سامانه درآمده و بدون اینکه ارزی در اختیار داشته باشد اقدام به خالی فروش میکند.
صرافی «ن» در اهواز چطور واردکنندگان را دور زد
نکته حائز اهمیت در پرونده تخلف چند صد میلیاردی واردکنندگانی که دچار دام ارزی برخی سودجویان آن هم در سامانه معتبری همچون «نیما» شدهاند، آن است که یک صرافی مشهور به نام «ن» که در یکی از شهرهای جنوبی کشور مستقر است، حدود ۵۰ تا ۸۰ درخواست از واردکنندگان حقیقی و حقوقی را که عمدتاً تولیدکننده بوده و برای تأمین مایحتاج مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز تولید خود قصد خرید ارز از این صرافی (از طریق سامانه نیما) را داشته اند، ظرف دو ماه پذیرش کرده و هیچیک از این درخواستها را علیرغم اینکه مبالغ ریالی آن را از واردکننده دریافت کرده، پاسخ نداده است.
به عبارت دیگر، ۸۰ واردکننده معتبر، از ابتدای اردیبهشت ماه تقاضای خود را برای دریافت ارز در سامانه نیما به ثبت رسانده و بعد از پذیرش آن از سوی صرافی «ن»، مبالغ ریالی آن را هم به حسابی که از سوی صرافی معرفی شده است، واریز نمودهاند و علیرغم اینکه صرافی مدعی شده بود که در فاصله زمانی ۷ تا ده روز کاری، با مبلغ ریالی پایینتر از سایر صرافیهای موجود در سامانه نیما، اقدام به تأمین ارز مورد نیاز واردکنندگان خواهد کرد، اما هیچیک از این ۸۰ تقاضا پاسخ داده نشده است و البته بانک مرکزی نیز نظارتی بر روی عملکرد این صرافی در سامانه نداشته و علیرغم اینکه هیچیک از سفارشپذیری های این صرافی به سرانجام نرسیده اما سامانه نیما باز هم به این صرافی اجازه پذیرش سفارش داده است.
اگرچه به نظر میرسد این پرونده ابعاد امنیتی دارد اما متأسفانه عدم تکمیل سامانه نیما و ضعف و فساد در برخی دستگاههای اجرایی فضا را برای ایجاد چنین پرونده تخلفی با ابعاد امنیتی فراهم کرده است.
دست اندرکاران بازار ارز و فعالان اقتصادی بر این باورند که نظارت دقیقی از سوی بانک مرکزی و دستاندرکاران سامانه نیما بر روی خریداران و فروشندگان ارز در این سامانه نیست و اگر بانک مرکزی هرچه سریعتر نسبت به رفع نقایص و تکمیل سامانه اقدام نکند، اعتماد فعالان اقتصادی برای معامله در این سامانه را کمرنگ خواهد کرد.
«م. ح»، فردی که متواری شده کیست؟
نکته دیگر در این پرونده تخلف، فرار رو به جلویی است که صرافی برای انجام نقشه خود به کار برده و آن اینکه، این صرافی از واردکنندگانی که مشتری او برای تأمین ارز بودهاند، درخواست کرده تا با ارسال نامهای به صرافی، فردی به نام «م. ح» را به عنوان کارگزار خود به این صرافی معرفی کرده و از صرافی بخواهند تا او را به عنوان کارگزار بپذیرد، در حالیکه «م. ح» با همدستی صرافی «ن» اقدام به انجام تخلف کرده است. به این معنا که «م. ح» جوانی ۲۳ ساله که کارگر یک گاراژ تعمیرات خودرو در ماکو است، به عنوان کارگزار از سوی صرافی به واردکنندگان مختلف معرفی شده و حساب او در بانک انصار نیز برای واریز وجه ریالی از سوی صرافی به واردکنندگان معرفی میشود.
البته این پایان ماجرا نیست، بلکه «م. ح» نیز در مکاتباتی که در فضای مجازی با صرافی «ن» داشته است، فرد دیگری به نام توران معروف به «ت. ا» را در استانبول به صرافی «ن» معرفی کرده و درخواست نموده تا حساب وی، جایگزین حساب «م. ح» در واریزیها شود. اکنون البته مدیر صرافی «ن» در اهواز دستگیر شده و البته مدعی است که در این پرونده، تخلفی نداشته است و همه موارد تخلف از سوی «م. ح» بوده که به عنوان یک فرد فروشنده ارز، در سامانه نیما احراز هویت شده و از سوی بانک مرکزی و وزارت صمت، در سامانه نیما احراز صلاحیت هم شده است. بنابراین صرافی به عنوان یکی از افراد فروشنده ارز در سامانه نیما، او را به رسمیت شناخته و مبالغ ریالی را به حساب وی واریز کرده است.
آن گونه که خبرنگار مهر کسب اطلاع کرده، «م. ح» متواری شده و از کشور گریخته است؛ اما همچنان مدیر صرافی «ن» در بازداشت به سر میبرد.
نکته بعدی در این پرونده آن است که در مرحله اولی که واردکننده وجه ریالی معادل خرید ارزی خود را به حساب صرافی واریز کرده است، بانک مرکزی کارمزد مرتبط با آن را از مبلغ واریزی کسر کرده که به عنوان مثال در مورد یک فقره از این پروندهها که مبلغی معادل یک میلیارد و ۲۰۰ هزار تومان داشته است، ۵۷ میلیون تومان کارمزد کسر شده است؛ اما این در شرایطی است که مراجعات مکرر نمایندگان مالباختگان به بانک مرکزی، با این پاسخ روبرو شده که بانک مرکزی در این رابطه مسئولیتی ندارد و مالباختگان باید پرونده خود را از صرافی پیگیری نمایند و از او شکایت کنند.
پاسخ بانک مرکزی به مالباختگان چه بوده است؟
از سوی دیگر، مالباختگان در گفتگو با خبرنگار مهر معتقدند که به اعتبار بانک مرکزی، وارد سامانه نیما شده و به صرافی که در این سامانه از سوی بانک مرکزی ثبت و معرفی شده است، اعتماد کردهاند و اکنون بانک مرکزی به این راحتی نمیتواند از پیگیری پرونده و البته ضعفی که سامانه نیما به عنوان یک سامانه حاکمیتی دارد، بی تفاوت عبور نماید.
البته نکته حائز اهمیت آن است که در سامانه نیما، زمانی که یک واردکننده اقدام به ثبت درخواست خود مینماید، پیامی به صورت خودکار ظاهر شده که محتوای آن مبنی بر این است که هر گونه طرح دعوی و شکایت از صرافی از سوی واردکنندگان قابل پذیرش نیست. به این معنا که تا زمانی که واردکنندگان این گزینه خودکار را در سامانه نیما تائید نکند، اجازه ورود به مرحله بعدی برای انجام عملیات ارزی خود را نخواهد داشت و این طور است که واردکننده عملاً، چارهای جز پذیرش این شرط از سوی بانک مرکزی ندارد و اکنون هم به لحاظ قانونی این امکان وجود ندارد تا از بانک مرکزی در این مورد بتوان بازخواستی داشت؛ اما به هر حال از آنجا که این سامانه تنها راه تأمین رسمی ارز برای واردات است، به نظر میرسد که کنار کشیدن بانک مرکزی از صحت عملیات انجام شده در آن، منطقی به نظر نمیرسد.
آنگونه که برخی مالباختگان در گفتگو با خبرنگار مهر میگویند؛ هم اکنون ۴ صرافی دیگر هم در این رابطه چنین تخلفاتی داشتهاند که گویا برخی از آنها نیز پلمب شدهاند و البته در میان آنها، نام یک صرافی بانکی نیز به چشم میخورد که البته صحت این ادعا مورد تائید نیست.
به هر حال به نظر میرسد که چنین پرونده تخلفی در سامانه نیما، بار سنگینی را به دوش عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی و رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار داده است تا با بررسی دقیق این پرونده و صدور دستورات لازم برای بررسی مجدد مکانیزم سامانه نیما، اعتماد به سامانه نیما را دوباره به فعالان اقتصادی برگردانند.
وقوع یک ترور سیاسی در آلمان پس از نیم قرن توسط یک «نئونازی» و افزایش خشونتطلبی بین راستگرایان، موجب نگرانی سیاستمداران خود دست راستی آلمانی شده است.
به نوشته پایگاه خبری «تینک پروگرس»، روز سهشنبه مقامات آلمانی از دستگیری هشت عضو یک گروه ترور نئونازی به نام «انقلاب کمنیتس» (شهر کمنیتس در شرق آلمان) خبر دادند. این هشت نفر ماه اکتبر طی اعتراضات خشونتآمیز فاشیستها در شهر «کمنیتس» آلمان بازداشت شده بودند.
به گفته رسانههای آلمانی این هشت نفر قصد انجام عملیات خرابکارانه در برلین، پایتخت آلمان را داشتند.
سازمان امنیت و اطلاعاتی داخلی آلمان با نام «بیافوی» روز جمعه طی گزارشی اعلام کرد با اینکه تعداد افراد راستگرای افراطی از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ تغییر چندانی نداشته، اقدامات خشونتگرایانه آنها از ۲۸ مورد در سال ۲۰۱۷ به ۴۸ مورد در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است.
طبق این گزارش حدود ۱۳هزار فاشیست ها و نئو نازی ها دارای اندیشههای «خشونتمحور» در آلمان وجود دارد.
این خبر در شرایطی منتشر میشود که مقامات آلمانی از جمله «هایکو ماس» وزیر امور خارجه و «فرانک والتراشتاین مایر» رئیسجمهور این کشور درباره دموکراسی در آلمان و اقدامات افراطگرایانه هشدار دادهاند.
«آنگلا مرکل»صدر اعظم آلمان نیز هشدار داد اگر دولت این کشور خطر راستگراهای افراطی را جدی نگیرد اعتبارش را از دست خواهد داد.
همچنین گزارشها حاکی از این است که گروه فاشیستی «نوردکروز» لیست مرگی از اهداف چپگرا و حامی پناهجویان منتشر کردهاند. این گروه که به گفته مقامات آلمانی از سال ۲۰۱۷ تحت نظر بود، ۳۰ عضو داشت که یکی از نیروهای ویژه پلیس آلمان نیز از جمله آنها بود.
گفته میشود این گروه به تسلیحات و ۱۰هزار بسته مهمات دسترسی داشته و بیش از ۲۰۰ کیسه حمل جسد و کیسه آهک زنده (نوعی ماده خورنده) در اختیار داشتند.
ماه اگوست سال گذشته میلادی، گروه انقلاب کمنیتس به خیابانهای شهر ریخته و به هرکس که شبیه به آلمانیها نبود حمله کردند.
اما یکی از مهمترین حوادث در این رابطه، قتل «والتر لوبکه» فرماندار شهر «کاسل» و از سیاستمداران حزب دست راستی دمکرات مسیحی حاکم یا حزب «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان بود. او در حالی در حیاط خانهاش یافت شد که یک گلوله از فاصله نزدیک به سرش شلیک شده بود.
لوبکه پیشتر بارها توسط راستگراهای افراطی تهدید به مرگ شده بود. گفته میشود که تعدادی از این تهدیدها از سوی گروهی به نام «رایشس بورگر» انجام شده بود.
رایس بورگر فرقه ای نژاد پرست و با گرایشات فاشیستی و حشونت طلب است که خود را شهروند آلمان نمیداند، و ادعا می کند که از قوانین کشور آلمان پیروی نکرده به آنها در میان خود پرچم سرود، گذرنامه، اختراع کرده و خود را به قوانین رایش متعهد میدانند.
پس از مرگ او نیز طرفداران احزاب راستگرای افراطی آلمان از مرگ او استقبال کردند و در فضای مجازی نوشتند پس از لوبکه نوبت مرکل و دیگران خواهد بود.
ولادیمیر پاولینکو» کارشناس مسائل سیاسی روسیه در بیشکک اظهار داشت: همکاری کشورهای اوراسیا به آمریکا اجازه ورود به این منطقه به بهانههایی مانند تهدیدات ناشی از ایران و کره شمالی نخواهد داد.
وی گفت: در سال جاری در این منطقه دیدارهایی در سطوح بالا برگزار میشود که خبر از تغییرات جدی در فضای اوراسیای بزرگ میدهد.
این کارشناس تصریح کرد: در سازمان اوراسیا مشارکتهای روسی- چینی تقویت و روز به روز به یک اتحادیه سیاسی شبیه میشود. از سوی دیگر همکاری در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا و روابط چین با آسیای- جنوب شرقی نیز توسعه مییابد.
وی افزود: همکاری شی جین پینگ با اتحادیه اروپا از وجود ظرفیتها در توسعه روابط بین «پکن» و «بروکسل» خبر داد.
پاولینکو گفت: پروژه «یک کمربند یک مسیر» با همکاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا منجر به اتحاد و همگرایی و مشارکت بزرگ اوراسیایی میشود و با استفاده از ظرفیت آن آمریکا توانایی ورود به این منطقه با استفاده از بهانه وجود تهدیدات ناشی از ایران و کره شمالی را نخواهد داشت.
این کارشناس خاطر نشان کرد: حملات دیپلماتیک به کره شمالی خنثی شد و اقدامات مشابه «واشنگتن» نسبت به ایران هم موفق نمیشود.
وی اظهار داشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به دنبال تشدید تنشهای موجود در اوراسیا از طریق تخریب ایران با استفاده از ابزارهای اقتصادی است اما اینجا هم به نتایج خاصی نرسید.
«سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه روز جمعه بعد از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام از سایر طرفهای توفق هستهای با ایران خواست در برابر تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران ایستادگی کنند.
به نوشته خبرگزاری اینترفکس، ریابکوف که روز جمعه بعد از پایان نشست کمیسیون مشترک «برجام» در وین گفت: «طرفهای باقیمانده در برجام بایستی در برابر تحریمهای آمریکا علیه ایران دیوار محافظتی ایجاد کنند.»
گروه های تروریستی هم چنان به حملات مسلحانه خود علیه مناطق مسکونی سوریه ادامه می دهند.
عناصر تروریست در جدیدترین حملات خود حومه شمالی حلب را با شلیک خمپاره هدف قرار دادند.
این حملات مشخصاً مناطق مسکونی در منطقه الزهراء واقع در حومه شمالی حلب را هدف قرار داد.
در جریان این حملات منازل مسکونی شهروندان سوری تخریب شده و آسیب دید.
این در حالیست که ارتش سوریه هم چنان به عملیات ضد تروریستی خود در مناطق مختلف این کشور ادامه می دهد.
نظر شما در مورد این نوشته چیست؟