روز گذشته خبر توقیف نفتکش اوکراینی حامل نفت ایران در کانال سوئز توسط نیروهای مصری توسط برخی از رسانه ها منتشر شد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از خبرگزاری تسنیم، «مهاب ممیش» رئیس اداره کانال سوئز مصر در خصوص خبر توقیف نفتکش ایران بیانیه ای صادر کرد.
این مقام مصری در گفتوگو با پایگه شبکه «صدی البلد» مصر این خبر را تکذیب کرده و خاطر نشان کرد که اداره کانال سوئز به آزادی حمل و نقل بینالمللی در این کانال پایبند است و به همه کشتی ها اجازه عبور و مرور از این کانال را خواهد داد مگر اینکه موردی خاص رخ بدهد.
ممیش خاطر نشان کرد: امکان ندارد که مانع حرکت یک کشتی شویم. تجارت نفت و تجارت سلاح هر دو تجارتی قانونی هستند.
کانال سوئز یکی از مهمترین گذرگاه های آبی است که سه قاره آفریقا، آسیا و اروپا را به هم وصل می کند.
برخی رسانهها روز گذشته به اشتباه خبر توقیف نفتکش اوکراینی حامل نفت ایران در کانال سوئز توسط نیروهای مصری را منتشر کرده بودند، در حالی که توقیف این نفتکش 10 روز قبل صورت گرفته بود.
گزارشی که رسانهها به آن استناد کرده بودند روز سهشنبه از سوی پایگاه خبری «میدل ایست مانیتور» به نقل از شبکه خبری «العربی الحدید» منتشر شده است. اما در همان پاراگراف اول گزارش به این نکته اشاره شده بود که نفتکش اوکراینی حامل نفت ایران «10 روز قبل» در هنگام عبور از کانال سوئز به دستور مقامات مصری توقیف شده است.
پشکل ترامپ خود را یک صهیونیست پرشور و طرفدار تحریم های بیشتر برای ایران معرفی کرد
«بوریس جانسون» وزیر امور خارجه سابق بریتانیا و کاندیدای پیشتاز تصاحب مقام نخستوزیری این کشور گفت در صورتی که پیروز انتخابات شود ممکن است تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کند.
او در مصاحبه با روزنامه «جوییش نیوز»، خود را یک «صهیونیست پرشور» و «عاشق» اسرائیل توصیف کرد و گفت حتماً از فلسطین اشغالی دیدن خواهد کرد.
این سیاستمدار محافظهکار بریتانیایی درباره ایران گفت بر متعهد ماندن به توافق هستهای مصر است اما وقتی ناظران بینالمللی تأیید کنند که ایران از مفاد برجام تخطی کرده است، تحریمهایی را علیه تهران لحاظ میکند.
وی با بیان اینکه پیش از اعمال تحریم علیه ایران، باید منتظر تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود، گفت: «نمیخواهم کسی فکر کند که من به هر شکلی در قبال ایران سهلگیر هستم. ما با وضعیت بسیار دشواری روبرو هستیم و من قطعا آمادهام که اگر آنها از توافق هستهای تخطی کردند، این مسیر را دنبال کنم. پیشنهاد بسیار بسیار قدرتمند من به ایرانیها این است که از این جنون دست بردارند و گامهای بیشتری که بندهای آن توافق را نقض میکند برندارند و سلاح هستهای نسازند.»
وی مدعی شد: «فکر میکنم بدون زدن جرقه رقابت بر سر داشتن سلاح هستهای هم که عواقب سختی خواهد داشت، به اندازه کافی در منطقه تنش وجود دارد و یقیناً هر دولت اسرائیلی را در معرض انتخابی سخت قرار میدهد. مطمئناً فکر میکنم نمیتوان به دولت بریتانیا خرده گرفت که چرا درخصوص افزایش تحریمها علیه ایران سختگیر است. من بهعنوان نخستوزیر، اطمینان میدهم هرکاری که بتوانیم برای توقف رفتارهای مخرب ایران در منطقه را ادامه دهیم».
او همچنین در مورد مردم فلسطین گفت: «آنهایی از میان ما که از اسرائیل حمایت میکنند همواره میخواهد که اسرائیل بیشترین خویشتنداری را در تمام اقداماتش به خرج دهد و هرکاری برای کاهش تلفات غیرنظامی انجام دهد. این کاملاً غیر قابل قبول است که شهروندان بیگناه اسرائیلی با تهدید موشکها و بمباران از سوی غزه مواجه باشند. من درک میکنم چرا اسرائیل به این صورت واکنش نشان داده است و تحریکات و رفتارهای ظالمانهای که مسبب چنان پاسخی شد را درک میکنم.»
وی افزود: «اسرائیل حق پاسخ دارد، اسرائیل حق دارد از خودش دفاع کند. اسرائیل حق دارد قدرت را با قدرت پاسخ دهد. قطعا با این موافقم و به اسرائیل باور دارم. من از اسرائیل حمایت میکنم. من همواره از اسرائیل حمایت خواهم کرد. من صرفا با کسانی همراهم که میگویند «پاسخ اسرائیل باید متناسب باشد».»
جانسون گفت او منطقی که در پس انتقال سفارت بریتانیا به «بیتالمقدس» وجود دارد را میبیند، اما معتقد است این کارت را باید زمانی که پیشرفت بیشتری حاصل شد بازی کرد.
نامزد پیشتاز نخستوزیری انگلیس سپس به صهیونیستها اطمینان داد که بعد از به قدرت رسیدن، همچنان حماس و حزبالله لبنان را در فهرست «سازمانهای تروریستی» نگه میدارد.
جانسون سال گذشته هم زنان مسلمانی که حجاب برقع میپوشند را به «جعبههای پستی» و «دزدان بانک» تشبیه کرده بود.
او پیشتر در مصاحبه با رویترز گفت: «من بار دیگر حکومت ایران را به این موضوع فرا میخوانم که درباره لغو برجام و نقض تعهداتشان ذیل توافق هستهای ایران، خیلی جدی فکر کنند. قطعاً (برجام) یک ضامن خوب ثبات در روابط اتحادیه اروپا با آمریکا بوده است و به نظرم، آنها (ایران) باید به آن پایبند بمانند».
بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ و به دنبال بیانیههای اتحادیه اروپا و سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه درباره برجام و وعدههای آنها برای حفظ مزایای اقتصادی ایران، برخی مقامهای ایران از «پایان صبر استراتژیک» این کشور خبر دادند و روند کاهش تعهدات برجامی ایران با عبور ذخایر اورانیوم رسما آغاز شد.
«ترزا می» نخستوزیر بریتانیا سوم خرداد امسال با اعلام شکست تلاشهایش برای حصول توافق با بروکسل برای خروج از اتحادیه اروپا استعفای خود را اعلام کرد و در تاریخ هفتم ژوئن (۱۷ خرداد) رسماً از سمت خود کنارهگیری کرد.
با نزدیک شدن تاریخ انتخاب جانشین می، جانسون و «جرمی هانت» دو فرد باقیمانده در این رقابت هستند. پیروز نهایی مقام نخستوزیری، نیمه دوم ماه جاری میلادی مشخص خواهد شد.
طبق نتیج نظرسنجیها، شانس نخستوزیر شدن بوریس جانسون بسیار بیشتر از هانت است.
تکذیب ادعای بی بی سی درباره قصد نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس
در پی ادعای مطرح شده در برخی رسانههای غربی به نقل از منابعی در وزارت دفاع آمریکا مبنی بر تلاش پنج قایق تندرو ایران برای تصرف یک نفتکش بریتانیایی در خلیجفارس و عقب نشینی آنها با دخالت ناو انگلیسی «اچ ام اس مونت رز» ، روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در اطلاعیه ای با تکذیب این ادعا اعلام کرد: گشت های شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روش های جاری و ماموریت های ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجهه ای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.
این اطلاعیه تاکید کرده است: در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ ، با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام نماید.
ادعای بی بی سی
مقام های آمریکایی به خبرگزاری های عمده جهان گفته اند که پنج قایق که تصور می شود متعلق به سپاه پاسداران ایران باشد روز چهارشنبه به یک نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس نزدیک شدند و از آن خواستند وارد آب های ایران شود.
اما براساس این گزارش، که ابتدا سیانان منتشر کرد، با هشدار رادیویی یک ناو جنگی بریتانیا این قایق ها عقب نشینی کردند.
وزارت دفاع بریتانیا هنوز به این گزارش ها واکنش نشان نداده است.
به گزارش سیانان نفتکش بریتانیایی «هریتج» درحال خروج از خلیج فارس و درحال ورود به تنگه هرمز بود که قایق ها به آن نزدیک شدند.
دو مقام آمریکایی که نامشان فاش نشد به این شبکه گفتند که قایق های ایرانی به نفتکش دستور دادند با تغییر مسیر در آب های سرزمینی ایران در آن مجاورت توقف کند.
به گفته آن ها یک هواپیمای آمریکایی که در آسمان بود، این رویداد را ضبط کرده است.
براساس این گزارش ناو «اچ ام اس مونتروز» متعلق به نیروی دریایی بریتانیا که درحال اسکورت نفتکش از پشت بود، سلاح هایش را به سوی قایق ها نشانه رفت و به طور شفاهی به آنها دستور داد دور شوند، که آنها پیروی کردند.
مقام های بریتانیایی قبلا تایید کرده بودند که ناو مونتروز برای ایفای «نقش امنیتی» در آب های منطقه به سر می برد.
وزارت دفاع بریتانیا گفت ایران علنا حمل و نقل دریایی بریتانیا را تهدید میکند و به همین خاطر نیروهای بریتانیایی از نزدیک تحرکات خلیج فارس را زیر نظر گرفته اند.
پیشتر در این روز حسن روحانی، رئیس جهمور ایران، در جلسه چهارشنبه هیأت دولت خطاب به دولت بریتانیا توقیف یک نفتکش ایرانی در جبلالطارق را «کودکانه، سخیف و اشتباه» خواند و گفت این اقدام به زیان بریتانیا تمام میشود.
او گفت «به انگلیسیها گوشزد میکنم که شما آغازگر ناامنی هستید و تبعات آن را بعداً درک خواهید کرد».
آقای روحانی گفته «انگلیسیها در حالی در آبهای سرزمینی اسپانیا به ناروا این کشتی را توقیف کردند که خودشان در این سرزمین و منطقه جبل الطارق اشغالگر هستند».
پیش از این وزیر دفاع ایران به دنبال توقیف نفتکش ایرانی در جبلالطارق، گفته بود اقدام بریتانیا بیپاسخ نخواهد ماند.
خبر اعزام یک ناو جنگی برای محافظت از نفتکشهای بریتانیا در حالی اعلام شد که دولت آمریکا میگوید در تلاش است تا طی هفتههای آینده ائتلافی نظامی برای حراست از آبهای استراتژیک اطراف ایران و یمن تشکیل دهد.
توقف در برابر توقف/ جزئیات طرح فرانسه برای فروش نفت ایران
نقل از پالتیکو، بخشی از جزئیات طرح فرانسه برای کاستن از تنشها میان ایران و آمریکا همزمان با سفر مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور فرانسه به تهران منتشر شده است.
به ادعای رسانه آمریکایی، طرح پیشنهادی فرانسه برای حفظ توافق هستهای موسوم به طرح «توقف در برابر توقف» است که قرار شده در ازای توقف اقدامات ایران برای کاستن از تعهدات برجامی، همزمان آمریکا نیز از اعمال تحریمهای بیشتر خودداری کند.
در این طرح اعلام شده در صورت اجرای موفق طرح، شرایط برای گفتگوهای جدید آغاز خواهد شد.
در عین حال آن گونه که اعلام شده در طرح مورد نظر فرانسه، هدف اولیه تنشزدایی و پس از آن رسیدن به نوعی توافق برای رفع برخی از تحریمها است.
بر اساس طرح پیشنهادی فرانسه، اولین گام در طرح «توقف در برابر توقف» پذیرش این طرح از سوی طرفین است و در گام دوم از ایران خواسته خواهد شد تا از اقدامات خود در راستای کاهش تعهدات در برجام عقب نشینی کند.
از سوی دیگر در ازای عقب گرد ایران از کاهش تعهدات برجامی و بازگشت به تعهدات برجامی، آمریکا معافیت از تحریمها را برای برخی از مشتریهای نفت ایران فعال خواهد کرد و در این شرایط انتظار میرود که امکان انتقال برخی محمولههای نفت ایران به مشتریهای اصلی نفت این کشور از جمله چین، هند و ژاپن وجود داشته باشد.
از سوی دیگر اروپا برای تشویق آمریکا به پذیرش این طرح، مشارکت در ائتلاف نظامی دریایی را در ازای نرمش از سوی آمریکا پیشنهاد خواهد داد.
با این حال در این گزارش پیش بینی شده که پذیرش طرح پیشنهادی فرانسه در آمریکا دشوار است، چون تصمیمگیرندگان فعلی در کاخ سفید ارادهای برای کاهش تنش ندارند و عدم تمدید معافیتها برای مشتریان نفت ایران را بهانه رد طرح قرار خواهند داد.
ارائه این طرح از سوی فرانسه در حالی است که طی یک ماه گذشته تحرکات دیپلماتیک پاریس برای حفظ توافق هستهای برجام افزایش یافته و رئیس جمهور این کشور نیز در چند نوبت در چند هفته گذشته با رئیس جمهور ایران گفتگوی تلفنی داشته است.
با این حال به نظر میرسد این اقدامات فرانسه به عنوان یکی از کشورهای اروپایی امضاکننده برجام کمی دیرهنگام است، هرچند ایران همچنان به اتحادیه اروپا این زمان را داده است تا تعهدات خود در برجام عملی و اجرایی سازند.
نظر شما در مورد این نوشته چه بود؟